Dit ben ik. Farida.

Toen ik opgroeide was ik jarenlang het enige donkere kindje op de hele school in Amsterdam Oost. Ik was niet alleen qua huidskleur onbekend, maar ook nog eens dik – Farida de Randamie (48) moeder van  Jovaira (23), werkzaam voor de Gemeente Amsterdam als Healthy Lifestyle Coach. Kledingmaat 46.

Ik woog op mijn zwaarst 120 kilo en droeg ik kledingmaat 52. Dit is inmiddels een aantal jaren geleden. Nu ben ik tevreden met mijn huidige kledingmaat, maar ik ging echt door een acceptatieproces. Ik ben wie ik ben en dit hoort bij mij.

Ik ben door mijn grootouders grootgebracht en als je er een beetje magertjes uitzag zei mijn opa altijd: ,,Meisje, je eet niet!” Binnen de Surinaamse gemeenschap draait gezelligheid rondom eten en los je problemen op door het nuttigen van een heerlijke maaltijd. Het is iets sociaals en hoort bij onze cultuur. In mijn leven heb ik veel nare situaties meegemaakt. Ik was tien jaar oud toen ik mijn moeder verloor. Ik kreeg hierdoor emotionele problemen en ben vervolgens heel veel gaan snoepen. Ik wist geen andere manier om met mijn verdriet en het enorme verlies om te gaan.

De reden om af te vallen was voor mij een samenloop van omstandigheden. Een paar jaar geleden kreeg ik een echtscheiding voor mijn kiezen. Door alle emoties vlogen de kilos eraf en ging het afvallen haast als vanzelf. Ik zat zo vastgeketend in mijn verdriet dat ik een rem kreeg op mijn eetlust. Ik moest mezelf ertoe dwingen om een maaltijd naar binnen te werken.

Ik was het ook zat en accepteerde het niet meer om zo zwaar te zijn. Ik was snel moe, kon de juiste kleding niet vinden en ik had zorgen over mijn gezondheid. Ik heb namelijk (te)veel familieleden verloren aan kanker en diabetes en ik stond open voor  informatie over deze ziekte . Hierdoor ben ik mij er bewust van geworden dat overgewicht ook een risicofactor kan betekenen en ging ik mij verdiepen in een gen onderzoek.

Vanwege dit onderzoek werd ik medisch onderzocht en kwam ik, samen met een dietiste, erachter hoe het met mijn voeding en eetpatroon zat en dat ik eigenlijk een emotionele eter ben. Daar schrok ik enorm van en ben ik gaan kijken hoe ik dit kon balanceren. Door de maatschappelijke  hulp die ik na de scheiding kreeg heb ik geleerd om ook meer te bewegen, te wandelen en niet meer naar eten te grijpen. Het moment (1 seconde eigenlijk) van tevredenheid wat het eten opwekte hielp niet. Want als het eten op was zat ik nog steeds vast in mijn verdriet.

De voordelen dat dit proces met zich heeft meegebracht is dat ik nu bewust omga met mijn emoties. Als ik mij ellendig voel hoef ik niet perse te eten en kan ik mij richten op andere dingen. Ik zie nu de leuke en positieve dingen in mezelf. Tegenwoordig durf ik een winkel in te stappen en een kledingstuk te kopen en me er ook echt lekker bij te voelen. Ik hoef me niet meer te verstoppen in kleding die 3 maten te groot is. Ik heb me te vaak in zwarte kleding verstopt , uit onzekerheid en somberheid. Maar nu geeft het me een bepaalde kracht. Het is denk ik ook wat je uitstraalt en hoe je jezelf in de kleding presenteert.

Ik ben gezond en ik hou van mezelf. Precies zoals ik ben.

Wit, blond, lang en superslank zijn domineert nog steeds als schoonheidsideaal. Maar ik zie wel een bepaalde kentering. Je hebt zowel hele mooie witte als ook donkere, volle vrouwen. Ik zou het wel fijn vinden als we wat meer zichtbaar zijn. We hebben weliswaar een maatje meer, maar zijn toch voor de wereld onzichtbaar. Dat is jammer en daarom vind ik het heel belangrijk dat ik mezelf zichtbaar maak. Mezelf tonen zoals ik ben. Ik ben nu op een leeftijd dat ik heel bewust ben van mezelf. Ik hou van mezelf en als ik in de spiegel kijk zie ik een schoonheid. Hoe meer je van jezelf houdt hoe meer anderen je ook gaan accepteren. Als je jezelf negatief neerzet, gaan anderen met je mee in die lijn.

Het zou te gek voor woorden zijn als ik nu nog zou zeggen: ik voel me niet lekker in mn lijf, ik ben niet happy. Dan heb ik niets geleerd van mijn ervaringen. Het gaat niet om de omvang. Zelfs de omvang is mooi. Maar je moet het wel zelf zien zodat een ander het ook ziet.

Acceptatie is een van de belangrijkste dingen die wij elkaar als mens kunnen meegeven

Zorg voor een innerlijke gezondheid en balans en zit lekker in je vel. Dan zijn we allemaal de parels die onze ouders op de wereld hebben gezet.

Social media geven een vertekend beeld en kunnen zorgen voor een negatief zelfbeeld. We moeten gezond eten, gezond leven, een bepaald maatje hebben en anders val je onderaan de sociale voedselketen. Je hoort er niet bij. Maar weet je, iedereen hoort erbij en zorg dat je erbij hoort en erbij bent. Het wordt mooier gemaakt dan dat het is en je bent gewoon heel mooi en uniek.

Als Healthy Lifestyle Coach voor het interventieprogramma L.E.F.F. begeleid ik gedurende 10 weken zowel ouder als kind. Het programma is niet gericht op uitsluitend afvallen. Als je kind gedurende die weken een paar pondjes afvalt is dat mooi meegenomen, maar het gaat om een gedragsverandering van jou en je kind. Hoe kan je bewust omgaan met de voeding die je maakt voor jouw kind. Hoe geef je je grenzen aan. Hoe combineer je dit met bewegen en vind je de balans erin.

Wat ik zo fijn vind is dat ik mezelf als voorbeeld mag stellen aan de kinderen. Ik begeleid kinderen die heel erg onzeker zijn en die het heel moeilijk hebben omdat ze een maatje meer hebben en minder emotioneel stabiel op de benen staan. Door mijn eigen ervaringen kan ik heel veel van mezelf neerzetten en dat geeft een fijne vertrouwensband en de ouders en kinderen voelen zich daar ook heel veilig en prettig bij.

Ik heb het meegemaakt. Ik weet hoe het is om buitengesloten te worden tijdens gymnastiekles. Ik weet wat het is als je geen leuke broek past of als deze niet mooi zit. Toen ik opgroeide was ik jarenlang het enige donkere kindje op de hele school in Amsterdam Oost. Ik was dus niet alleen qua huidskleur onbekend, maar ook nog eens dik. Dus had ik 2 dingen waar ik tegen moest knokken en vechten.

Doordat ik de gezinslessen geef, merk ik dat ik mijn persoonlijke ervaringen kan delen en dat ik kan aangeven dat ik weet wat jouw kind doorstaat en dat ik weet hoe het kind zich voelt, want ik ben ook ooit daar geweest. Ik voel me dan ook gezegend dat ik dit met de ouders en kind mag delen. God heeft een plan voor iedereen en ook voor mij. Het wordt mij steeds duidelijker wat zijn plan is voor mij. Ik moest blijkbaar bepaalde ervaringen meemaken om anderen ook een helpende hand te bieden en inzicht te geven.

Dit ben ik. Farida.

Ik ben iemand die het liefst op de achtergrond opereert. Maar hierdoor mis ik ook veel kansen. Inmiddels ben ik aardig uit mn schulp gekropen en ben ik van plan de kansen die op mijn pad komen ook te pakken. Ik laat nu zien wie ik ben.

Vroeger kreeg ik ondersteuning van mijn grootouders en tantes. Tegenwoordig heb je genoeg  instanties  en organisaties die hiermee bezig zijn. Het is van essentieel belang op welke manier de ouders en kinderen worden benaderd. Niet beschuldigend, niet verwijtend, maar jezelf juist kwetsbaar open durven te stellen, zodat ze een erkenning hebben, zich veilig voelen en bereid zijn om daadwerkelijk oplossingsgericht eraan te gaan werken.

Jouw kind fitter, gezonder en blijer? Meld je dan nu aan bij  L.E.F.F. (Lifestyle Energie Fun & Friends)

L.E.F.F. is een programma via de jeugdgezondheidszorg van de GGD of via de ouder/kind adviseurs van de basisschool. Wil je meer info, neem dan contact op met Farida de Randamie. Tel: 06-44 48 324

Photo Courtesy of Ill Corporated Photography

Make up artist: MUA by Sher

Like Bebe Rose on facebook: https://www.facebook.com/beberosenl

Follow Bebe Rose on Instagram: beberosenl

4 replies on “Dit ben ik. Farida.

 • Melissa

  Geweldig de ervaring met ons te delen en ook bereid zijn de mogelijkheid te geven voor ondersteuning bij het veranderingsproces, hetzij voor ouder als kind. Ik zit niet in Nederland, maar ik heb ook een soortgelijke ervaring. Heel inspirerend hoor!

  Reply
  • farida

   Hallo Melissa,
   Dank je wel voor jou reactie ik vind het heel prettig dat ik door middel van mijn verhaal andere vrouwen kan inspireren,
   en vooral hun kan ondersteunen.
   Ik wens je heel veel succes met jou proces.

   vriendelijke groet,
   Farida

   Reply
 • Marjorie

  Ik ben supertrots op jou!! Een stuk van jezelf laten zien die verborgen bleef voor anderen verdiend alle respect! Een geweldig programma dat onder de aandacht word gebracht door een geweldige vrouw!

  Reply
 • Denise

  Lieve Farida,

  Ik las zo’n artikel over een oud-leerling van mij en toen heb ik gereageerd dus nu ik jouw artikel heb gelezen wil ik ook op jou reageren. Je was altijd een mooi meisje en je bent een mooie vrouw. Daar doen een paar kilootjes meer of minder niets aan af. Je hebt wie je bent prachtig verwoord en ook dat maakt je mooi. En dan die foto’s……….Need I say more? MOOI !

  Grtjs, D.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.