Ik hoor niet thuis in de fitnesswereld

Als ik de sportschool binnenstap verwacht men niet dat ik de fitness instructeur ben – Casandra Deelstra (28 ), moeder van Giorano (7), werkzaam als personal trainer, kickboksleraar en fitnessinstructeur. Kledingmaat 42.

Zolang ik mij kan herinneren was ik al vol. Rond mijn puberteit kreeg ik nog meer rondingen en werden de opmerkingen zoals “je hebt een dikke reet” zonder enige tact naar mij toegeworpen. 7 Jaar geleden werd ik moeder van een ontzettend getalenteerde zoon. Tijdens mijn zwangerschap woog ik meer dan 110 kilo. Echter, 6 maanden na de bevalling besloot ik toch om drastisch af te vallen. Ik had op dat moment een grote hoeveelheid aan emotionele balast en stress en ik realiseerde mij dat dit niet de kant was waar ik op wilde gaan. Vrijwel direct heb ik het stof van mijn sportschoenen afgeblazen en sindsdien zijn ze ook stofvrij gebleven.

Nu zit ik op de 70 kilo, inclusief spiermassa. Ik ben er heel erg blij mee, maar mijn focus is niet om het ideale streefgewicht te behalen. Lichamelijk gaat mij dat gewoon niet lukken. Ik heb mijn heupen, taille en billen. En dat moet gewoon zo blijven. Wat belangrijk is is dat je een gezond, fit en sportief lichaam hebt en er alles aan doet om dit ook te behouden. Meer niet.

Ik word niet gezien als het Westerse schoonheidsideaal

Kijk, in andere culturen is vol zijn heel normaal. Wij zijn zo gemaakt en het zit in onze genen. Het hoort zo en het gaat ook niet weg. Maar als je jong bent, denk je dat er iets mis met je is. Je vraagt je af waarom je dikke billen hebt en niet in een kindermaatje past. Toen ik nog een puber was, kocht mijn moeder weleens spijkerbroeken voor mij. Vaak eindigde ik dan met een spijkerbroek waar je een bouwvakkersspleet aan overhield. Waarom? Omdat spijkerbroeken nou eenmaal niet gemaakt zijn voor mensen zoals ik met ronde billen.

Ik heb nu eindelijk het lichaam waar ik heel hard voor heb gewerkt en ben blij hoe ik er nu uit zie. Maar het neemt niet weg dat er altijd puntjes ter verbetering zijn. Graag zou ik bijvoorbeeld grotere borsten willen hebben. Doordat ik een kindje heb gekregen en veel gewicht heb verloren staan de dames nu richting het Zuiden. Loshangend vel kan je niet wegtrainen dus plastische chirurgie is voor mij iets om te overwegen.

Ik word niet gezien als het Westerse schoonheidsideaal. Veel designers zien het liefst witte, lange en slanke dames. En het is makkelijker om kledingmaat XXS te maken en te verkopen. De vollere dames zijn voor hun niet interessant. Voor mij is dit niet het ideaalbeeld. Er zijn zoveel verschillende vrouwen met verschillende haartypes, oogkleuren, huidskleuren. En laten we eerlijk zijn: niet alle kleding past bij 1 huidskleur, lengte of lichaamsbouw. Ik merk dat er nu een movement is om het ideaalbeeld te veranderen. Er komt nu bijvoorbeeld ook meer waardering voor de curvy dames. Het is de hoogste tijd hiervoor.

Vanuit mijn oogpunt en ervaring wordt er altijd al anders, en soms zelfs neerbuigend, naar curvy girls gekeken. Vanaf jongsaf aan worden wij vrouwen gehersenspoeld en gestigmatiseerd. Je groeit op met barbiepoppen die wit, slank en stijl haar hebben. Er wordt van je verwacht er later ook zo uit te zien, wat dus helemaal niet realistisch is. Ik ben zelf gemixt. Mijn moeder is een Hollandse vrouw en mijn vader is Surinaams. Ik heb krullen, ben klein van stuk met rondingen en heb daar zelf mijn eigen weg in moeten vinden. Geloof me, dat ging gepaard met hobbels en bobbels!

Ondanks dat heb ik mezelf geaccepteerd zoals ik ben. Zelf vind ik volle dames prachtig en geniet ik er zelfs van. Tijdens mijn trainingsperiode miste ik de motivatie en een plek waar meerdere volle dames samen komen om te trainen.  Niet iedere vrouw die traint wil daadwerkelijk afvallen. Ik merkte zelf dat ik op de verkeerde manier trainde. De training die ik volgde was gericht op witte dames: veel gewicht verliezen en zo weinig mogelijk wegen. Borsten weg, billen weg. Maar wat nu als je je billen en heupen ook graag wil behouden? Wat voor voor trainingsmogelijkheden zijn er dan voor je?

Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden dan een aantal jaren geleden. Ik heb respect voor iedereen die traint. Maar helaas worden Instagram en Facebook nog steeds gedomineerd door witte fitnessgoeroes die heel dun en gespierd zijn. De meesten met gekochte billen en borsten. Je voelt je dus aardig buitengesloten als je doel is om fit te zijn en conditie te hebben. Wat nu als je je rondingen wil behouden of juist rondingen wil krijgen?

Ik heb dan ook besloten mijn eigen platform te creëren door middel van mijn facebook pagina, genaamd #Fitcurves, en binnen een paar maanden had ik al meer dan 500 leden. De behoefte blijkt dus aanwezig te zijn. In mijn groep worden vragen gesteld zoals waar de juiste kleding kan worden gekocht. Er worden trainings- en voedingsschema’s besproken. Maar we delen ook onze (on)zekerheden met elkaar.

Er zijn namelijk teveel, vooral jonge, meiden die zich laten leiden door de media en hierdoor worstelen met hun zelfbeeld. Toen ik opgroeide was er nog geen social media. Ik kom nog uit de poppen- en buitenspelentijd. Nu heb je Instagram, Twitter, Snapchat. Teveel kanalen die op de jeugd inwerken. Als je jong bent wil je ergens bijhoren. Dit resulteert in vele lagen make up en wenkbrauwen die on fleek moeten zijn. Pubertijd is een lastige periode. Hoe blijf je dicht bij jezelf in deze tijd? Ik vind dat de ouders een zeer belangrijke rol hierin spelen en de toegang tot social media moeten beperken. Want soms is de grens ver te zoeken. Jonge kinderen die hun borsten willen laten vergroten. Of hun lippen in willen spuiten. Waar is de grens? Als ouder moet je hierop letten, want anders verlies je je kind aan de wereld.

Het is daarom belangrijk dat ze “keeping it real”-rolmodellen hebben.  Graag zou ik met mijn curves een rolmodel willen zijn voor volle dames die willen trainen maar niet weten hoe. Of de sportschool niet in durven vanwege hun rondingen. In de sport merk je dat er een gewenning is aan het “ideale beeld”. Als ik les geef verwacht men niet dat ik fit ben.

Ik ben slechts 1.65 mtr, ik ben donker EN ik heb billen. Maar ik heb meer conditie dan een lange slanke dame.

Vaak staan ze versteld van mijn conditie, kracht en souplesse. Men houdt teveel vast aan het Tell Sell beeld. Wit blond en gespierd. Dat is helaas de norm binnen het lesgeven. Ik geef juist aan dat je, net als ik, bil en heupen mag hebben. Het is allebei goed.

Like Bebe Rose on facebook: https://www.facebook.com/beberosenl

Follow Bebe Rose on Instagram: beberosenl

Photo Courtesy of Ill Corporated Photography

Make up artist: MUA by Sher

2 replies on “Ik hoor niet thuis in de fitnesswereld

 • Sandra Benner

  Per toeval kom ik op je pagina (y) via een like op Facebook timeline
  Wow wat een ontzettend mooi stuk met waarheden heb je geschreven! Ik ben blond, maar niet dun, geen heupen en ook geen bil hahahahah maar fit en gezond zijn staan bij mij hoger in het vaandel dan de plaatjes die men verwacht…. train je 7 dgn per week puur omdat het mijn passie Is en ik me er goed bij voel. Het ideaal beeld wordt idd gedomineerd door veelal guruh’s die volgens mij de plank vaak misslaan… net als voeding die beschreven wordt. Helaas zijn hier ook de meningen over verdeeld.. blijf jij vooral doen waar je door straalt! Want wow dat doe je 100% en als iemand jou niet als fit zit, moet diegene nodig langs de opticien 🙂 keep it going girl!!!!

  Reply
 • Iraida

  ”Men houdt teveel vast aan het Tell Sell beeld. Wit blond en gespierd. Dat is helaas de norm binnen het lesgeven. Ik geef juist aan dat je, net als ik, bil en heupen mag hebben. Het is allebei goed.”

  Het beste advies wat ik in tijden heb gelezen. Goed stuk en ga mij gelijk aansluiten bij #Fitcurves.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.